Jdi na obsah Jdi na menu

Osmák degu

6. 2. 2023

     Osmák degu  je malý chilský hlodavec, lidově přezdívaný též jako chilská veverka. Jméno osmák má původ ve tvaru žvýkacích plošek jeho stoliček, které tvarem připomínají osmičky. Pro svoji inteligenci, živost a sociální povahu je s oblibou chován jako domácí mazlíček.

     Pocházejí z Chile, kde žijí ve velkých rodinných skupinách mezi západním pobřežím a pohořím Andy. Osmák se začal v Česku chovat v pozdních 50 letech, především pro práci v laboratořích k prošetření jejich diabetické tendence. Osmáci nemohou trávit cukr – je-li konzumován, pravděpodobně dostanou cukrovku.

     Osmák je velmi družný a společenský. Nedoporučuje se chovat jej jednotlivě, neboť samota je pro něj stresující, vhodný je pár nebo skupinka osmáků. Nejméně problematický je chov skupiny osmáků jednoho pohlaví. Samostatně držený osmák bude znuděný, nevyniknou u něho jeho přirozené vlastnosti, které uplatňuje ve své skupině. Minimální velikost pro dva osmáky je 80 x 60 x 60 cmovšem čím je ubikace vyšší tím lépe. Je schopen poměrně vysokých výskoků, po kratším tréninku může jedinec v nejlepším věku zvládnout vyskočit i do více než půlmetrové výšky.

osmak.jpg