Jdi na obsah Jdi na menu

Koně

     Koně jsou milá krásná stvoření. Ovšem i přes jejich velké srdce nesmíme zapomínat, že jsou to velká zvířata a tím pádem mohou být i nebezpečná, proto je důležité k nim přistupovat s respektem. Jako je spousty růžných lidí charakterem, barvou i velikostí a celkově každý člověk je jiný, tak i každý kůň je jiný.

    Jsou to domestikovaná zvířata, která patří mezi lichokopytníky. V minulosti se koně využívali, jako zemědělská zvířata pro přepravu zboží, osob a pro orání polí. Od 20. století se začali využívat ke sportu a rekreačním jízdám. 

    S koňmi se dají dělat nejrůznější sporty a to ať na rekreační tak na olympijské úrovni. Ze začátku si člověk musí uvědomit jakým stylem by chtěl s koněm spolupracovat. Jezdecké sporty se dají rozdělit do dvou základních kategorií a to Western a Anglie. samozřejmě jsou i jiné možnosti i když méně časté, jako je například dostih nebo jezdectví bez sedel aneb na volno. 

     Pokud se člověk chce věnovat koním a nějakému sportu s nimi spojeným, tak si k sobě musí najít vhodné plemeno a povahu koně. Výběr správného plemene je základním kamenem ve vztahu s koňmi. Například pokud chce člověk začít s parkurem není vhodné si vybírat těžkého chladnokrevníka. Naopak když má rád člověk klidné dlouhé jízdy, bez velmi rychlých jízd není vhodný plnokrevník. 

konee.jpg

    

 

Příspěvky

Shetlandský pony

 
6. 2. 2023 | | Rubrika: Koně

Český teplokrevník

 
6. 2. 2023 | | Rubrika: Koně

Anglický plnokrevník

 
6. 2. 2023 | | Rubrika: Koně