Jdi na obsah Jdi na menu

Beta bojovnice

6. 2. 2023

     Své jméno si bojovnice vydobyla díky svému agresivnímu vystupování. V Thajsku byla dokonce využívána na rybí zápasy a soutěže. Naopak v Evropě a Americe je oblíbeným domácím mazlíčkem, který je kupován především kvůli svému krásnému vzezření.

     Betta se vyskytuje v různých barevných variacích, její tělo a dlouhé, v proudu se vlnící ploutve se objevují ve všech možných tónech a dokáží vytvořit zajímavý kontrast. Nápadný je i labyrintově vyhlížející orgán sloužící k dýchání, jímž zvíře může přijímat kyslík i ve sladkých vodách. V současnosti je definováno mnoho podkategorií podle vzoru a zbarvení. Zatímco mužské exempláře jsou barevně výraznější, samice působí méně nápadně. Obě pohlaví jsou zhruba 160 mm dlouhá, více zpravidla ne.

     Zpravidla rozdělujeme bojovnice do 8 okruhů. Jedná se o Betta akarensis, antonii, aurigans, balunga, chini, ibanorum, pinguis a obsura. Odlišují se od sebe vzorem a zbarvením šupin i ploutví. Kromě nich existuje samozřejmě i řada dalších druhů, jako jsou Betta pugnax nebo Betta brownorum. Někteří z těchto jedinců schovávají své mladé v tlamě, jiné kladou jikry na vodní pěnu, která se objevuje na hladině vodního toku.

beta.jpg